Tanösvénytúrák: Bölömbika tanösvény (2020)

Egyedülálló látványosságként hirdeti Mórahalom a területén fekvő Nagyszéksós tavat. A tó Körös-éri Tájvédelmi Körzet részeként, mintegy 100 hektáros kiterjedésével többféle szabadidős és természetközeli programot ígér. Hiszen bivalysimogatás, csónakázási lehetőség, büfé és a Bölömbika tanösvény is várja itt a látogatókat.

Az itteni szikes egykoron a környező semlyékek vizét gyűjtötte össze, a múlt század második felétől pedig halastóként próbálták hasznosítani. A vízszint folyamatos csökkenése és a kiszáradása miatt azonban felhagytak a gazdálkodással, így a 20. század végére teljesen benőtte a nád a vízfelületet. A mórahalmi városvezetés a Kiskunsági Nemzeti Parkkal összefogva 2008-ban kitakarította a tavat és turistacsalogatóvá varázsolták a helyet. Ennek keretében bivalyokat telepítettek a benádasodott tómederbe és a vizes-mocsaras élőhelyeket kedvelő háziállatok legeltetése nyomán, természetes módon állították helyre a hajdani szikes tavat.

Az évek alatt igazi tóvá hízott vízfelület megismeréséhez nyújt segítséget a Bölömbika tanösvény. A sétaút táblái felhívják a figyelmet a térségben fészkelő és vonuló madarai fontosságára, s közben a sokszínű vízparti társulásokat és sásréteket is bemutatják.





A tanösvény adatai
Táv: 3 km
Állomások: 6
Üzemeltető: KNPI
Füzet: van

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése