Sódomb és Strandfürdő (2013)

Mészkő kicsapódás



Egerszalók fő látványossága mi is lehetne más, mint az Európában is egyedülálló mészkő képződmény, a Sódomb. A község déli részén található 410m mélyről feltörő két hévízforrás vize lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, így kicsapódik és úgynevezett sódombot hoz létre.







Az így keletkezett csipkézett, fehér mészkőképződmény a domboldalon napjainkban már 1200 négyzetméteresre duzzadt. A feltörő víz egyébként kiváló hidrogénkarbonátos gyógyvíz is amely csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére javallott.








Saliris



A gyógyhatás értékét felismerve a falu mára a gyógyfürdőkre épült gyógyturizmus központja. A dombot pedig helyi védelem alá emelték és a fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni.



Vendel-kút







A fürdőzés igényeit két létesítmény igyekszik kielégíteni, az egyik az ultramodern Saliris hotel és fürdő komplexum, a másik pedig egy csendesebb, kisebb, romantikus hangulatú fürdő, a Nosztalgia Strandfürdő. 2010-ben a kutak megszentelésük során a Mária és a Vendel nevet kapták, az utóbbi szent a források és kutak védőszentje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése