Magyarok Nagyasszonya székesegyház (2022)

A szegedi dóm a méltóság teljes alakjával a városkép talán legjellegzetesebb eleme, ezen kívül pedig hazánk újkori egyházi építészetének egyik legmonumentálisabb alkotása.

forrás: fototar.lechnerkozpont.hu
Szegednek már Szent István idejében temploma volt, ennek maradványait találták meg a fogadalmi templom építésekor. Valószínűleg a 12. században emelt épületet a tatárok rombolták le. A Dóm elődjének számító barokk Szent Demeter templomot 1725-ben építették fel az egykori falakból. A mai nagytemplom tervei az 1879-es árvíz után készültek el, amikor is város fogadalmat tett egy új templom felépítésére. A Szent Dömötör-templom lebontását követően 1913–1930 között épült meg a székesegyház, amelynek első terveit Schulek Frigyes készítette. De a költségek csökkentése végett inkább Foerk Ernőt kérték fel a megvalósításra, aki inkább a tégla-architektúrára helyezte a hangsúlyt és némileg módosított az építészeti terveken is.

A fogadalmi templom belsejében Patay László Munkácsy díjas festőművész számos képe látható. A kezdet a Szent Gellért életét bemutató 4 részből álló sorozat volt, ami 1980-ban készült el. Ám legjelentősebb itt látható alkotása a kupolát díszítő secco, melyet 2000-ben fejezett be. Az épületet díszítő szobrok közül kiemelkedő értékű a Szent Gellért-oltár, amelyet 1930-ban Foerk Ernő tervei alapján, Krasznai Lajos faragott.A dómban található még az ország legnagyobb toronyórája és legnagyobb templomi orgonája is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése