Pálos kolostorrom (2020)


Az északi Bükk rejtekében, mintegy 700 méter magasan ősfák ölelésében áll a szentléleki pálos kolostor romjai. A középkori falrészek mellet vendégház és turistapihenő várja a hegység egyik legromantikusabb részére kíváncsi kirándulókat. A romokhoz legkönnyebben feljutni a Miskolc külterületéhez tartozó Ómassáról induló kék jelzésen lehet.



Szentléleken áll az Ákos nembeli István nádor által alapított pálos kolostor romjai. Az egykori kolostor falaiból már csak a templom gótikus hajója és a rendház alapjai maradtak meg. Feltehetőleg IV. Béla támogatásával a 13. században húzták fel az épület falait, és ezután évről-évre bővítették a kolostor területét. Az itteni virágzó rend hanyatlása a 15. századi belviszályok után indult meg. A pálosrend 1739-1742 között újra építette a kolostort, de csak rövid ideig időztek itt, hiszen a rendet 1786-ban feloszlatták.

A romokat 1974 és 75 között Ferenczy Károly vezetésével konzerválták, és az itt talált leletek egyrészét a miskolci múzeum raktárába vitték. A rend egykori nagy kiterjedésű kertjében lévő ritka virágoknak és cserjéknek megóvásán napjainkban a Bükki Nemzeti Park fáradozik, ezekről és a kolostor történelméről olvashatunk a vendégház falain található információstáblákról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése