Gáborjáni földvár (2018)


A gáborjáni földvár korát nemigen tudjuk, de építői igen gondosan alakították ki, ugyan is s Berettyó folyó hajdani egyik ős-medre 270 fokban védte a körsáncot. A Berettyó-menti földvárak sűrűsége arra enged következtetni, hogy elsősorban megfigyelőhelyek lehettek és a rendkívül gazdag vízjárás átjárását is biztosították.

Elképzelhető, hogy a Szentpéterszeg és Gáboján között húzódó sánc közepén egykoron monostor is állott. Szent-Mihály főangyal helyi apátsága már a tatátjárást megelőzött években is létezett, hiszen az 1405-iki osztálylevél nyilván mondja, hogy az óta elpusztult Tótfalu a monostor mellett állt.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Ezt hol fotóztad helyileg? Mert a fotó nem stimmel egyik gáborjáni földvárral sem. Mai napig látszik az ásatás helye a földvár közepén amit a 90-es években végeztek. Nyitva van néhány sír, és látszanak a kerektemplom (Rotunda) feltárt falai is. A területen nőtt fákról nem is beszélve. Ez viszont a fotón valóban egy földvár minden bizonnyal ami ha valóban Gáborján területén van felkeresném.
    Üdvözlettel.
    Czene Richárd

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsolt!

    Köszönöm a gyors választ. Amennyiben Gáborján bejárata, és még a temető előtt készült a fotó, az a Csapszékpart elnevezésű Tell-földvár lehetséges. Gáborján földvárát mind a térképek, és az applikációk is tévesen jelölik. Szentpéterszeg Gáborján felőli határában található a kovadomb nevű földvár is, tehát itt a két település közt 3 várunk van.

    Szívesen kalauzolom az érdeklődőket, ha van rá igény.
    Természetesen van online felület, decemberben indítottam egy csoportot a facebookon, és a napokban kezdtem blogra vinni összegyűjtött anyagaimat is:

    https://www.facebook.com/groups/638278964193588

    https://hajdu-bihari-varak-eroditesek.blogspot.com/2022/08/normal-0-21-false-false-false-hu-x-none.html

    VálaszTörlés